Сигналът в прокуратурата за ОЦК е за това, че в 30-дневен срок от спиране на плащанията собственикът не е заявил това пред съда. Това съобщи на пресконференция в Кърджали министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след среща с окръжния прокурор Светлозар Лазаров. Ако вината на Захариев бъде доказана, го заплашват до 3 години затвор или глоба до 5000 лева, предаде БНТ.

"Както и в "Горубсо", така и тук, той иска да ви ползва като заложници, защото нито ви освобождава да отидете в бюрото по труда, той ви държи като заложници и затова ние сезираме прокуратурата и е крайно време да се намеси", заяви Младенов.

Вече над 300 работници от ОЦК Кърджали са подали искания за счетоводни извлечения от работните им заплати, които да депозират в съда за издаването на изпълнителни листове, съобщи министърът, цитиран от БТА.

Отделно в полицията тече проверка дали от страна на собствениците на ОЦК не са предприети действия за умишлено водене на завода към фалит.
"Ако има основание да се сезира прокуратурата и в тази връзка, ще го направим", коментира Младенов.
Според него кредиторите трябва да се намесят в управлението на ОЦК.
След брифинга за журналисти Младенов отиде на среща с работниците от завода.

Днес и министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев има среща с банките-кредиторки на ОЦК Кърджали, които са страна в трудовия спор и са заинтересовани от намирането на най-добро решение.
Разговорите ще се водят в посока на подобряване на мениджънта, заяви по-рано за БНР министър Добрев. Банките могат да поискат нов мениджмънт, при положение че собственикът не изпълнява задълженията си по кредитите.

Утре Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ще посетят Кърджали, за да се срещнат с тютюнопроизводители, но след това премиерът ще отиде при протестиращите работници на ОЦК.

Работниците от ОЦК Кърджали стачкуват от 1 март. Според синдикатите Захариев не може да осигури кредит, за да се разплати с протестиращите и да възстанови производството. Случаят е различен от този с "Горубсо-Мадан", защото там има и държавно участие.
Стачкуват 510 металурзи, заплати не са изплатени за около 1 млн. лв., а 15% от работниците, или 68 души, са напуснали.

Разгневени сутринта металурзите блокираха за половин час пътя Кърджали- Хасково и обявиха, че ще продължат блокадата в участъка пред завода, докато не бъде решен казусът с неизплатените им заплати.

Протестът на работниците от ОЦК в Кърджали се следи от три турски медии. Корспондентите на държавната Анадолската агенция, която е най-мощната в страната, на новинарската телевизия „NTV” и на телевизия „Рек румели” са пред ОЦК в Кърджали.

Прокурори се заеха и с "Горубсо-Мадан"
Районната прокуратура в Мадан разпореди проверка в "Горубсо", съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Смолян Иван Спиров. Ще се изясняват причините за лошото финансово състояние на дружеството и дали минното предприятие е тласкано към умишлен банкрут.

Проверката е предизвикана след внесена декларация от синдикатите. Те настояват да се арестува и разследва досегашният собственик Валентин Захариев. До неговото задържане не се стигна, но ще проследи цялостната дейност на дружеството и причините за тежкото финансово състояние.

Междувременно в "Горубсо" вече започна подготовка за възстановяване на производството, съобщиха от Инспекцията по труда (ИТ). Двата рудника бяха затворени по време на протеста заради пропуски в условията на труд.
Започват доставки на работно облекло, лични предпазни средства и необходимите материали за работещите в рудниците.
Просрочените с месеци миньорски възнаграждения бяха платени на 24 март, след като дружеството бе купено от Николай Вълканов.